Berlin’de “Mevlana Günleri”

Yazıcı-dostu sürüm

Berlin’de Mevlana’yı anmak amacıyla 5-6 Mayıs 2017 tarihlerinde düzenlenen “Berlin Mevlana Günleri” etkinliğinde sema gösterisi ve ressam İsmail Acar’ın “Rumi” sergisinin açılışı yapıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Berlin, Beyoğlu Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı iş birliğiyle Konya Büyükşehir Belediyesinin de katılımıyla düzenlenen Berlin Mevlana Günleri açılış töreninde konuşma yapan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu; bütün dünyayı birliğe, dirliğe, barışa, dostluğa ve beraberliğe çağıran Mevlana’nın mesajının bugün de gönülden gönle dolaştığını, asırlardır yaşayan öğütlerinin bundan sonra da unutulmayacağını ifade etti.

Berlin Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Faruk Akyol ise Mevlana’nın sadece Anadolu’nun çıkardığı bir değer değil, dünyaya mal olmuş büyük bir şahsiyet olduğunu söyledi. Mevlana’nın bir barış, sevgi ve dostluk insanı olduğunu belirten Akyol, “Her şeyden önemlisi bir İslam mütefekkiri, bir İslam aşığı. Dolayısıyla onun barışını, onun sevgisini, onun dostluğunu İslam’dan ayrı düşünmek mümkün değil.” dedi. Akyol, Mevlana’nın mütefekkirliğinin yanında çok önemli bir şair olduğunu dile getirerek, edebiyata da önemli bir katkısı bulunduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sema gösterisi sundu.

Daha sonra ressam İsmail Acar’ın “Rumi” adlı sergisi açıldı. Acar, sergisinde, hoşgörünün en önemli simgelerinden Mevlana’nın 42 eserle anlatıldığını belirterek bunların yağlı ve sulu boya, karakalem ve eski katı’ tekniğiyle yapıldığını kaydetti.

Etkinlik kapsamında Mevlana’nın hayatının anlatıldığı belgesel film izleyicilerle buluştu.

Etkinlik çok sayıda Türk ve Alman katılıcı tarafından bilgi gördü.