Berlin’de "Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak" Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Berlin Yunus Emre Enstitüsünde 6 Nisan 2017 tarihinde "Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak" konulu konferansta Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız,  Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşamını ve hedeflerini anlattı.

Hoca Ahmet Yesevi'nin öğrenci yetiştirirken idealinin Müslüman olmuş ama İslamiyet'i tam olarak anlayamamış ve ayrıca Müslüman olmayan kişilere İslam'ı daha iyi anlatmak olduğuna işaret eden Yıldız, "Ama İslam'ı anlatırken de daha önceki âlimlerden farklı olarak yaptığı bir metot, muhatabın diliyle Türkçe ile İslam’ı anlatmaktı." ifadesini kullandı.

"Bugün Anadolu'da ve Balkanlar'da Türklük ve Müslümanlık varsa, bunun Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri sayesinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." diyen Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'yi ön plana çıkaran bir diğer hususun ise onun zamanı çok iyi kullanması olduğunu belirtti.

Yıldız konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Bugün Batı'ya baktığımızda zaman çok iyi kullanılıyor ve Batı ülkelerinin geldiği nokta ortada. Doğu dünyasında ise zaman çok hor görülüyor, hoyratça kullanılıyor. Bizi biz yapan önemli şahsiyetimiz olan, Türklerin Müslüman olmasını sağlayan Hoca Ahmet Yesevi, bizzat zamanı iyi kullanarak örnek olmuş ve zamanı üçe bölmüştür. Hayatının üçte birlik kısmını ibadetle geçirmiş, diğer üçte birlik kısmında 99 bin öğrenci yetiştirmiş, diğer üçte birlik kısmında ise kaşık ve kepçe yontarak geçinip alnının teriyle rızkını kazanmıştır."

Berlin Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Faruk Akyol, Türk kültürünün önemli unsurlarından birini tanıttığı için Yıldız’a teşekkürlerini sundu.