Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü Sahibi Doç. Dr. Bilge Demirköz, Belarus'ta Konferans Verdi

Yazıcı-dostu sürüm

2017 L'Oreal-UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü Sahibi, Bilim Kadını Doç. Dr. Bilge Demirköz, "Anadolu’nun Renkleri" programı kapsamında Belarus'ta bir konferans verdi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen ve konserlerden konferanslara onlarca etkinliğin yer aldığı "Colors of Anatolia - Anadolu’nun Renkleri" bilim ve kültür sanat turnesi devam ediyor. 2017 L'Oreal-UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü Sahibi Bilim Kadını Doç. Dr. Bilge Demirköz, 6 Ekim Cuma günü "Anadolu’nun Renkleri" programı kapsamında Belarus’un başkenti Minsk’te bir konferans verdi. 

Yunus Emre Enstitüsünün "Bilimsel Diplomasi" çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği ve Ulusal Bilimler Akademisinin ev sahipliğini yaptığı “Uzay Radyasyon testleri ve Türkiye’den Haberler” konulu konferans pek çok bilim insanı tarafından takip edildi. Demirköz konuşmasında, alanıyla ilgili son gelişmelere ve Türkiye'nin dünya bilimindeki konumuna değindi. Uzayda bulunan radyasyon miktarının insanlarda ve maddelerde yol açtığı sonuçları karşılaştırmalı örneklerle anlatan Demirköz, bu alanda yapılan çalışmalardan söz ederek Türkiye’de süregelen bilimsel çalışmalara dikkat çekti. 

Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı konferans bitiminde Demirköz'e "Bu kadar genç yaşta böyle bir ödül aldığınız için ne hissediyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Genç yaşta "Uluslararası Yükselen Yetenek" ödülüne layık görülen Demirköz ise soruya söyle yanıt verdi:

“Bir bilim insanı olarak kadınlar ve erkekler arasında biyolojik ve nörolojik farklar olmadığını biliyorum. Dünyanın yükleri ve problemleri artıyor. Bu problemleri çözmek için güce ihtiyacımız var. Bu gücün yüzde 50’sini kadınlar oluşturuyor. Küreselleşen dünyada ise kadının geride kaldığı toplumlar gelişemez bu nedenle hem problemleri hep birlikte çözmek hem de kadınların gelişimini desteklemek için kadınları bilime daha çok teşvik etmeliyiz.”

Doç. Dr. Bilge Demirköz Kimdir?

İsviçre Cern'de ülkemiz adına çok büyük çalışmalara imza atan Demirköz, uzay radyasyonu ve uzay fiziği konularında uluslararası başarılara sahip önemli bir isim. Demirköz, ODTÜ Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi ve Kalkınma Bakanlığı destekli “Parçacık Radyasyonu Oluşturma Laboratuarı” isimli yenilikçi malzeme ve elektronikleri uzayda maruz kalacakları radyasyona maruz bırakarak test edecek projenin yürütücüsü. Proje, Türkiye’nin CERN’e asosiye üyeliği kapsamında geliştirilmiş olan ilk projedir ve uzay sanayiine hizmet etmenin ötesinde,  Yüksek Işınımlı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yahut nükleer uygulamalar için geliştirilecek olan elektronikler de bu laboratuarda test edilecektir.  

Robert Koleji’nden sonra, MIT’de matematik ve müzikten yandal yaparak fizikte tamamlayan Demirköz, yüksek lisansını da MIT’de yaptıktan sonra, doktorasını Oxford Universitesi’nde ve doktora sonrası çalışmalarını IFAE Barselona ve Cambridge Üniversiteleri’nde yapmıştır. 2011’de Türkiye’ye dönen Demirköz, ilk olarak, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun üzerindeki Alfa Manyetik Spektrometresi deneyine katılarak, uzay radyasyonu üzerinde çalışmaları ODTÜ’de başlatmış ve sonrasında uydularımız için uzay radyasyonu hesaplamaları üzerine çalışmıştır. 

Birçok ulusal ve uluslararası ödülü olan Demirköz, son olarak 2017 yılında Uluslararası UNESCO-L’Oreal Yükselen Yetenek ödülüne layık görülmüştür.