Mevlânâ Berlin'de Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Hz. Mevlânâ, vuslatının 742. yıl dönümünde  Berlin Yunus Emre Enstitüsünün  düzenlediği bir panelde anıldı.

Panele,   Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs,  Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çiçekler katıldı.

Açılış konuşmasını Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen’in yaptığı programda; Prof. Dr. Mustafa Çiçekler "Mevlânâ'nın Fikir Dünyası ve Çevresindekiler" başlıklı bir konuşma yaparak Mevlânâ'yı bilge bir kişi olmaya iten hayatının dönüm noktalarını anlattı.

"Hz. Mevlânâ’yı doğru okumak ve anlamak“ konulu konuşmasında hoşgörü kavramına farklı ve eleştirel bir boyutla yaklaşan Prof. Dr. Derya Örs, Mevlana’ya isnat edilen 20. yüzyıla ait klişe ve kalıpların bu büyük şahsiyeti tanımlamakta yetersiz olduğunu dile getirdi. Mevlana’nın hoşgörü anlayışının aslında İslamiyet’in insan için çizdiği hoşgörü anlayışından kaynaklandığını, bu bağlamda modern dönem hümanist anlayışı ile Mevlânâ’yı  biçimlendirmeye çalışmanın doğru olmayacağını belirtti.

Prof. Dr. M. Fatih Andı ise  "Modern Türk Şiirinde Mevlana Yorumları" başlıklı konuşmasında Mevleviliğin ve Mevlânâ’nın edebiyata yansımaları üzerinde durdu. Cumhuriyetin ilk yıllarında sadece hümanist bir yaklaşımla Mevlânâ’nın ele alındığını belirtti.

Enstitü merkezinde  düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Ali Tan tarafından icra edilen ney dinletisi ve katılımcılara Mevlevi Pilavı ikram edilmesinin ardından sona erdi.